משלוח עד הבית 5-7 ימי עסקים! חינם מ-299 ₪
שימו לב שייתכנו עיכובים בשל עומס הזמנות- אנא הבנתכם♥

הכל על נרות – מההיסטוריה ועד להבת הנר. עובדות מרתקות על נרות שאנחנו אוהבות לספר.

נר הוא אחד החפצים השימושיים שנשארו איתנו במשך אלפי שנים ומשמשים אותנו עד היום. כבוד. אמנם חלק מהשימושים של נרות השתנו לאורך הזמן (לא כולם!) אך הקונספט של פתיל הנמצא במרכז חומר בעירה לא השתנה. העובדה שנרות קיימים כבר אלפי שנים הופכת את השימוש בנרות לפעולה שהיא הרבה מעבר לשימוש פונקציונלי או חוויה רגעית. עם כזו היסטוריה ושימוש נרחב בכל העולם, לא מפתיע שיש המון עובדות מעניינות ומרתקות על נרות, חלקן אפילו ממש שימושיות. ריכזנו לכם את ההיילייטס.

הנרות הראשונים היו בשימוש כבר לפני כ-5000 שנה. קשה להתחקות אחר “המצאת” הנר, והקונספט של פתיל המוקף חומר בערה הנמס ונשרף כנראה “הומצא” פעמים רבות ובמקומות שונים בעולם. יש התייחסויות לנרות בתנ”ך (אם כי כנראה לא בדיוק באותה צורה), הרומאים השתמשו בנרות שכבר דומים בצורתם לנרות שאנחנו מכירים היום ובסין השתמשו בנרות עוד בימי שושלת צ’ין, (יש באמת שושלת כזו) לפני יותר מ2,000 שנה.

הנרות הראשונים לא הוכנו משעווה אלא מ…

הנרות בעת העתיקה, ולמען האמת עד תקופה די מאוחרת, לא הוכנו משעווה אלא משומן של חיות. באירופה ובאזור הים התיכון הנרות הוכנו בדרך כלל משומן של צאן ובקר, בסין יש עדויות עתיקות לנרות שהוכנו משומן של לוויתנים, שעוות דבורים גם היא הייתה בשימוש נרחב, ורק בהודו, מצאו דרך להכין נרות מקליפת עץ הקינמון.

בערת נר היא תהליך מורכב יותר משחשבתם

הלהבה של הנר, הביטוי של הבעירה, נראית לנו טריוויאלית ופשוטה, אך למעשה יש פה כימיה די מורכבת.

כדי שהנר יבער, על השעווה להגיע למצב צבירה של גז, רק כך היא יכולה לבעור. אנחנו יודעים שהנרות שלנו מתחילים בתור מוצקים, אז מה בעצם קורה פה?

הלהבה ההתחלתית בפתיל ממיסה את השעווה הקרובה אליו, השעווה הנוזלית מטפסת במעלה הפתיל עד ללהבה, שם בעקבות עליית הטמפרטורה השעווה הנוזלית מתאדה והופכת לגז, שפוגש בלהבה, נשרף וממשיך להזין את בעירת הנר.

חשבתם שפשוט הדלקתם נר? בכלל עשיתם מעבדה מורכבת בכימיה.

נר לא אמור להפיק עשן בזמן הבערה

אין עשן בלי אש, את זה כולם יודעים, אבל מה לגבי אש בלי עשן? עשן, הוא ביטוי של בערה שלא הושלמה. כאשר הבערה מושלמת עד סופה תוצרי הלוואי שלה הם פחמן דו חמצני ואדי מים, אותם תוצרים שנפלטים בנשימה שלנו למשל. לא עשן. כאשר אנחנו רואים שנפלט עשן סימן שהבערה לא מושלמת וברוב הפעמים הבעיה היא שהפתיל ארוך מידי. למזלנו, יש לכך פתרון פשוט. מכבים, ממתינים בזהירות שהשעווה תתמצק, קוצצים את הפתיל לאורך של כחצי ס”מ, ומדליקים מחדש, הפעם בלי עשן.

ההדלקה הראשונה של הנר היא החשובה ביותר

חלק מהיופי של נר הוא האפשרות לכבות ולהדליק אותו כרצוננו ולהמשיך להשתמש בו לאורך זמן, לנר יש חיי מדף ארוכים מאד ויש נרות שמכבים ומדליקים אותם מחדש שוב ושוב במשך חודשים ארוכים. זה כמובן תלוי בגודל הנר, בתנאי הבערה ובזמן שנותנים לו לבעור בכל פעם, אך בהחלט יש נרות שעוברים את המחזוריות הזו לאורך תקופה לא מבוטלת.

אך יש פעם אחת שהיא שונה מכולן- הפעם הראשונה בה מדליקים נר. זו הפעם שתקבע האם הנר יבער בצורה אחידה לכל קוטרו, או שהוא ייצור לעצמו תעלה צרה של בעירה ולמעשה רוב הנר כלל לא ישתתף בחגיגה…

מה צריך לעשות? כשמדליקים נר בפעם הראשונה, יש להשאיר את הנר דולק מספיק זמן עד שכל שכבת השעווה העליונה תימס ותגיע למצב נוזלי. זה עלול לקחת שעתיים או שלוש לפעמים, תלוי כמובן בגודל הנר, אבל אף פעם לא יותר מ-4 שעות בערה רצופות. תנו לו, אתם לא “מבזבזים” את הנר, להיפך, אתם דואגים לכך שגם בהדלקות הבאות השעווה תימס לכל רוחב הנר וכך תנצלו את כל הנר ולא רק את החלק המרכזי שלו.

יש נרות מטפטפים ויש כאלה שלא

יש הרבה דברים מרתקים בנר, הלהבה המרצדת, הטרנספורמציה של השעווה מסביב, התהליך האיטי בו הוא קטן, וכמובן- טפטופי נרות. סביב חנוכה יש לא מעט פעילויות יצירה או סתם משחקים המערבים טפטופי נרות (אין באמור המלצה וכו’. בלי צחוק, נרות וילדים זה שילוב מסוכן והכל חייב תמיד להיעשות בהשגחה קרובה מאד של מבוגר).

אך מסתבר, שיש נרות שפשוט לא מטפטפים. ישנן שתי טכניקות עיקריות כדי למנוע מנרות לטפטף. האחת, היא פשוט לעבות את הפתיל, כך כל השעווה הנוזלית נשאבת לתוך הפתיל ונמנעים טפטופים. דרך שנייה היא לייצר נר משעווה רכה, ואז לטבול אותו בשעווה קשיחה יותר עם טמפרטורת המסה גבוהה יותר. בצורה זו, נוצרת מעטפת שלא נמסה באותו הקצב והשעווה הרכה מוכלת בתוכה.

כמובן שכל זה נכון עבור נרות שבוערים בעמידה בחדר בלי רוח ובתנאים נורמליים. אם נקרב אל הנרות האלו להבת נר אחר, או שנטה אותם על צידם בזווית חדה, גם הנרות הכי לא מטפטפים, בסוף יטפטפו.

יש שימושים של הנר שלא השתנו כבר אלפי שנים

פולחן הוא אחד מהם. ידוע כי לנרות ישנם שימושים פונקציונליים, ושימושים רוחניים, ושפעמים רבות השניים משתלבים אחד בשני. נרות משמשים לפולחן כבר יותר מ-2500 שנה, והם עדיין משמשים לפולחן במקרים רבים, כשלכל טקס הסימבוליות שלו, החל מנרות השבת של היהודים, דרך הדלקת נרות והצבתם מול אייקונים בכנסיות בכל רחבי העולם ועד השטה המונית של נרות צפים על פני עלים במי נהר הגאנגס הקדוש לבני דת ההינדו. לכל דת יש את טקסי הפולחן שלה וכמעט לכולן יש גם טקסים המשלבים נרות, כבר אלפי שנים.

בקנדל קלאב לוקחים את הנרות מאד ברצינות

כמו שהבנתם, בשבילנו נר הוא לא רק נר, הוא הרבה מעבר. כל העובדות האלה על נרות,  השורשים ההיסטוריים, צורת הבערה המרתקת, החיבור לרוחניות ולעבר, כל אלה הם רק חלק קטן מהסיבות שבגללן אנחנו כל כך אוהבות נרות.

אם תרצו להתייעץ, לשמוע על נרות מומלצים לפי הצרכים וההעדפות שלכם, או לברר על נרות לרכישה אונליין. דברו איתנו, אנחנו תמיד שמחות לדבר על נרות.

להבת הנר
סל קניות0
אין מוצרים בסל!
דילוג לתוכן